Τι είναι το WordPress; Εξήγηση για αρχάριους

Στην ουσία του, το WordPress χρησιμεύει ως το πιο απλό και ευρέως αποδεκτό μέσο για τη δημιουργία ενός προσωπικού ιστότοπου ή ιστολογίου. Συγκεκριμένα, το WordPress κατέχει ένα εκπληκτικό μερίδιο 42,7% όλων των ιστότοπων στο Διαδίκτυο, υποδηλώνοντας τη διάχυτη επιρροή του, με πάνω από έναν στους τέσσερις ιστότοπους να βασίζεται στις δυνατότητές του.

Σε μια ελαφρώς πιο τεχνική σημείωση, το WordPress λειτουργεί ως σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ανοιχτού κώδικα με άδεια GPLv2, παρέχοντας σε οποιονδήποτε την ελευθερία να χρησιμοποιεί ή να τροποποιεί το λογισμικό χωρίς χρέωση. Ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο που διευκολύνει την εύκολη διαχείριση ζωτικών πτυχών ενός ιστότοπου —όπως το περιεχόμενο— χωρίς να απαιτεί γνώσεις προγραμματισμού.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το WordPress εκδημοκρατίζει την κατασκευή ιστοτόπων, καθιστώντας την προσβάσιμη σε όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν ιστορικό προγραμματιστή.

Η εξέλιξη του WordPress από ένα κυρίως εργαλείο blogging σε μια ευέλικτη πλατφόρμα ικανή να δημιουργεί διάφορους τύπους ιστότοπων είναι εμφανής. Χάρη στις τροποποιήσεις στον βασικό του κώδικα και την εκτεταμένη σειρά προσθηκών και θεμάτων, το WordPress μπορεί πλέον να καλύψει διαφορετικές ανάγκες. Πέρα από την τροφοδοσία αμέτρητων επιχειρηματικών τοποθεσιών και ιστολογίων, ξεχωρίζει ως η προτιμώμενη επιλογή για τη δημιουργία καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου. Με το WordPress, μπορείτε να κατασκευάσετε:

  •  Ιστοσελίδες επιχειρήσεων
  •  Καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου
  •  Ιστολόγιο
  •  Χαρτοφυλάκια
  •  Βιογραφικά
  •  Φόρουμ
  •  Κοινωνικά δίκτυα
  •  Ιστότοποι μελών
  •  Και πρακτικά οποιαδήποτε άλλη ιδέα μπορείτε να φανταστείτε.

Τώρα, ας εξερευνήσουμε τη διαφορά μεταξύ WordPress.org και WordPress.com με λίγα λόγια:

– Το WordPress.org, που συχνά αναφέρεται ως αυτο-φιλοξενούμενο WordPress, προσφέρει το δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα που μπορεί να εγκατασταθεί στον οικοδεσπότη Ιστού σας, παρέχοντας πλήρη ιδιοκτησία του ιστότοπού σας.
– Το WordPress.com, μια κερδοσκοπική, επί πληρωμή υπηρεσία, χρησιμοποιεί το λογισμικό WordPress.org αλλά θυσιάζει κάποια ευελιξία σε σύγκριση με την αυτο-φιλοξενούμενη έκδοση.

Όταν οι άνθρωποι αναφέρουν συνήθως το “WordPress”, εννοούν συνήθως την αυτο-φιλοξενούμενη παραλλαγή που βρίσκεται στο WordPress.org, ιδανική για όσους αναζητούν πραγματική ιδιοκτησία ιστοτόπου. Η εκκίνηση του αυτο-φιλοξενούμενου WordPress απαιτεί μόνο μια υπηρεσία φιλοξενίας WordPress και ένα όνομα τομέα.

Όσον αφορά τους δημιουργούς του WordPress, ξεκίνησε το 2003 ως ανεξάρτητο έργο, που διακλαδίζεται από το έργο b2/cafelog. Ο Matt Mullenweg και ο Mike Little συνεργάστηκαν στην ίδρυσή του. Με τα χρόνια, το WordPress έχει εξελιχθεί κάτω από τη συλλογική προσπάθεια μιας τεράστιας κοινότητας συντελεστών. Ο Matt Mullenweg, μια βασική προσωπικότητα στη σφαίρα του WordPress, δεν είναι μόνο συνδημιουργός αλλά και ιδρυτής της Automattic, της εταιρείας πίσω από την εμπορικά καθοδηγούμενη υπηρεσία WordPress.com.

Το ταξίδι του WordPress από μια πλατφόρμα ιστολογίου το 2003 στη σημερινή του κατάσταση είναι εκτεταμένο. Χάρη στους συντελεστές και μια τεράστια κοινότητα, το WordPress έχει αναδειχθεί ως η καλύτερη λύση για τη δημιουργία οποιουδήποτε τύπου ιστότοπου.

Η βάση χρηστών του WordPress είναι εκτεταμένη, από ιδιώτες έως μεγάλες επιχειρήσεις. Ο ίδιος ο ιστότοπος που βλέπετε αυτήν τη στιγμή υποστηρίζεται από το WordPress και πολλές άλλες γνωστές οντότητες βασίζονται επίσης στις δυνατότητές του.

Whitehouse.org

Το WordPress είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου στο Whitehouse.gov.

Micosoft

Το WordPress χρησιμεύει ως πλατφόρμα για το επίσημο ιστολόγιο της Microsoft και χρησιμοποιείται επίσης για ιστολόγια ειδικά για προϊόντα, όπως αυτά που είναι αφιερωμένα στα Windows και το Skype.

The Rolling Stone

Ακόμα και διάσημα συγκροτήματα λατρεύουν το WordPress! Ο ιστότοπος του Rolling Stones τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από το WordPress:

Γιατί να επιλέξω το WordPress;

Καθώς πάνω από το 42,7% των ιστότοπων του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων αξιοσημείωτων οντοτήτων όπως ο Λευκός Οίκος και η Microsoft, βασίζονται στο WordPress, ίσως αναρωτιέστε γιατί να το επιλέξετε για τον ιστότοπό σας. Λοιπόν, ανεξάρτητα από τον τύπο του ιστότοπου που στοχεύετε να δημιουργήσετε, το WordPress προσφέρει επιτακτικούς λόγους υιοθέτησης. Εδώ είναι μερικά βασικά πλεονεκτήματα:

1. Δωρεάν και ανοιχτού κώδικα:

Το WordPress ξεχωρίζει ως δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Ενώ η φιλοξενία συνεπάγεται κόστος, το ίδιο το λογισμικό WordPress είναι δωρεάν στη χρήση. Αυτό το διακρίνει από εναλλακτικές λύσεις όπως το Squarespace, όπου οι χρήστες μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν για πρόσβαση λογισμικού.

2. Επεκτασιμότητα:

Το τεράστιο οικοσύστημα θεμάτων και προσθηκών καθιστά το WordPress εξαιρετικά επεκτάσιμο, ακόμη και για μη προγραμματιστές. Τα θέματα αλλάζουν την εμφάνιση του ιστότοπού σας, ενώ τα πρόσθετα ενισχύουν τη λειτουργικότητα. Είτε πρόκειται για μια απλή φόρμα επικοινωνίας είτε για ένα πολύπλοκο κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου, υπάρχουν πάνω από 50.000 δωρεάν προσθήκες και 5.000 δωρεάν θέματα, μαζί με πολλές επιλογές premium. Αυτή η αφθονία παρέχει στους χρήστες ένα ευρύ φάσμα επιλογών.

3. Ευκολία εγκατάστασης:

Σε αντίθεση με την εσφαλμένη αντίληψη ότι η δημιουργία ενός ιστότοπου απαιτεί τεχνική εξειδίκευση, το WordPress είναι εξαιρετικά εύκολο στην εγκατάσταση. Πολλοί οικοδεσπότες Ιστού προσφέρουν υπηρεσίες προεγκατάστασης ή φιλικά προς τον χρήστη εργαλεία που απλοποιούν τη διαδικασία εγκατάστασης. Με λίγα μόνο κλικ, μπορείτε να έχετε το WordPress σε λειτουργία και λειτουργία στον ιστότοπό σας. Για παράδειγμα, οι πελάτες του Kinsta μπορούν να δημιουργήσουν αβίαστα έναν νέο ιστότοπο WordPress μέσω του πίνακα ελέγχου MyKinsta, απλοποιώντας τη διαδικασία εγκατάστασης.

Ουσιαστικά, το WordPress όχι μόνο εξουσιοδοτεί σημαντικούς ιστότοπους, αλλά εξουσιοδοτεί επίσης τους χρήστες με τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, την ευελιξία και την φιλική προς τον χρήστη εγκατάσταση, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Μπορώ να εγκαταστήσω το WordPress στον προσωπικό μου υπολογιστή;

Σίγουρα! Υπάρχουν διάφοροι επιτακτικοί λόγοι για να εγκαταστήσετε το WordPress σε έναν τοπικό υπολογιστή. Είτε κατασκευάζετε έναν νέο ιστότοπο, πειραματίζεστε με θέματα ή προσθήκες ή δημιουργείτε ένα ασφαλές περιβάλλον για πειραματισμό ιστοτόπων χωρίς φόβο για διακοπές, η εγκατάσταση του WordPress τοπικά είναι μια βιώσιμη επιλογή.

Για το σκοπό αυτό, συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα δωρεάν εργαλείο που ονομάζεται DevKinsta, το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσετε το WordPress σε πλατφόρμες Mac και PC.

Το WordPress προσφέρει ευελιξία

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η ευελιξία του WordPress σάς επιτρέπει να δημιουργείτε ουσιαστικά οποιοδήποτε τύπο ιστότοπου. Επιπλέον, ο ιστότοπός σας μπορεί να προσαρμοστεί και να εξελιχθεί καθώς αλλάζουν οι ανάγκες σας.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να ενσωματώσετε ένα φόρουμ στον υπάρχοντα ιστότοπό σας στο WordPress, είναι εύκολο να το επιτύχετε εγκαθιστώντας το πρόσθετο bbPress. Ομοίως, εάν σκοπεύετε να εισαγάγετε μια πτυχή του κοινωνικού δικτύου, η προσθήκη BuddyPress μπορεί να διευκολύνει απρόσκοπτα αυτήν την ενσωμάτωση. Με το WordPress, ποτέ δεν περιορίζεστε σε ένα προκαθορισμένο σύνολο λειτουργιών. μπορείτε να προσαρμόζεστε συνεχώς και να αναπτύσσεστε.

Η πρόσβαση στη Βοήθεια του WordPress είναι άμεσα διαθέσιμη

Δεδομένης της ευρείας δημοτικότητας του WordPress, η εύρεση βοήθειας όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα είναι βολική. Υπάρχει πληθώρα πόρων, συμπεριλαμβανομένων ιστολογίων, σεμιναρίων, φόρουμ, ομάδων Facebook και διαθέσιμων προγραμματιστών —τόσο δωρεάν όσο και επί πληρωμή— στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε για υποστήριξη.

Χρειάζεστε περαιτέρω πειστικά;

Εάν εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες σχετικά με το ότι το WordPress είναι η βέλτιστη επιλογή για την κατασκευή ενός ιστότοπου, εμβαθύνετε σε αυτήν την ανάρτηση για μια ολοκληρωμένη εξερεύνηση των δέκα κορυφαίων λόγων για να χρησιμοποιήσετε το WordPress.

Συμπερασματικά, τι είναι το WordPress;

Το WordPress ξεχωρίζει ως το πιο δημοφιλές και αποτελεσματικό μέσο κατασκευής ιστότοπου για πολλούς λόγους. Είτε δημιουργείτε ένα blog είτε ένα κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου, το WordPress προσφέρει μια εξαιρετική λύση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το WordPress.org και το WordPress.com που φιλοξενούνται από μόνοι τους διαφέρουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, συνιστάται η επιλογή του WordPress.org που φιλοξενείται από μόνος του, παρέχοντας περισσότερη ιδιοκτησία και πρόσβαση σε όλο το φάσμα των πλεονεκτημάτων εντός της κοινότητας του WordPress.

Πώς θα αξιοποιήσετε τη δύναμη του WordPress; Ανυπομονούμε να δούμε το ταξίδι σας να ξετυλίγεται!
Giatí na epiléxo to WordPress?

Kathós páno apó to 42,7% ton istótopon tou Diadiktýou, symperilamvanoménon axiosimeíoton ontotíton ópos o Lefkós Oíkos kai i Microsoft, vasízontai sto WordPress, ísos anarotiéste giatí na to epiléxete gia ton istótopó sas. Loipón, anexártita apó ton týpo tou istótopou pou stochévete na dimiourgísete, to WordPress prosférei epitaktikoús lógous yiothétisis. Edó eínai meriká vasiká pleonektímata:

1. Doreán kai anoichtoú kódika

To WordPress xechorízei os doreán logismikó anoichtoú kódika. Enó i filoxenía synepágetai kóstos, to ídio to logismikó WordPress eínai doreán sti chrísi. Aftó to diakrínei apó enallaktikés lýseis ópos to Squarespace, ópou oi chrístes boreí na chreiasteí na plirósoun gia prósvasi logismikoú.

2. Epektasimótita

To terástio oikosýstima themáton kai prosthikón kathistá to WordPress exairetiká epektásimo, akómi kai gia mi programmatistés. Ta thémata allázoun tin emfánisi tou istótopoú sas, enó ta próstheta enischýoun ti leitourgikótita. Eíte prókeitai gia mia aplí fórma epikoinonías eíte gia éna polýploko katástima ilektronikoú emporíou, ypárchoun páno apó 50.000 doreán prosthíkes kai 5.000 doreán thémata, mazí me pollés epilogés premium. Aftí i afthonía paréchei stous chrístes éna evrý fásma epilogón.

3. Efkolía enkatástasis

Se antíthesi me tin esfalméni antílipsi óti i dimiourgía enós istótopou apaiteí technikí exeidíkefsi, to WordPress eínai exairetiká éfkolo stin enkatástasi. Polloí oikodespótes Istoú prosféroun ypiresíes proenkatástasis í filiká pros ton chrísti ergaleía pou aplopoioún ti diadikasía enkatástasis. Me líga móno klik, boreíte na échete to WordPress se leitourgía kai leitourgía ston istótopó sas. Gia parádeigma, oi pelátes tou Kinsta boroún na dimiourgísoun avíasta énan néo istótopo WordPress méso tou pínaka elénchou MyKinsta, aplopoióntas ti diadikasía enkatástasis.

Ousiastiká, to WordPress óchi móno exousiodoteí simantikoús istótopous, allá exousiodoteí epísis tous chrístes me ti schési kóstous-apotelesmatikótitas, tin evelixía kai tin filikí pros ton chrísti enkatástasi, kathistóntas to idanikí epilogí gia idiótes kai epicheiríseis.

Boró na enkatastíso to WordPress ston prosopikó mou ypologistí?

Sígoura! Ypárchoun diáforoi epitaktikoí lógoi gia na enkatastísete to WordPress se énan topikó ypologistí. Eíte kataskevázete énan néo istótopo, peiramatízeste me thémata í prosthíkes í dimiourgeíte éna asfalés perivállon gia peiramatismó istotópon chorís fóvo gia diakopés, i enkatástasi tou WordPress topiká eínai mia viósimi epilogí.

Gia to skopó aftó, synistoúme na chrisimopoiísete éna doreán ergaleío pou onomázetai DevKinsta, to opoío sas dínei ti dynatótita na enkatastísete to WordPress se platfórmes Mac kai PC.

To WordPress prosférei evelixía

Ópos anaférthike proigouménos, i evelixía tou WordPress sás epitrépei na dimiourgeíte ousiastiká opoiodípote týpo istótopou. Epipléon, o istótopós sas boreí na prosarmosteí kai na exelichtheí kathós allázoun oi anánkes sas.

Gia parádeigma, eán thélete na ensomatósete éna fóroum ston ypárchonta istótopó sas sto WordPress, eínai éfkolo na to epitýchete enkathistóntas to próstheto bbPress. Omoíos, eán skopévete na eisagágete mia ptychí tou koinonikoú diktýou, i prosthíki BuddyPress boreí na diefkolýnei apróskopta aftín tin ensomátosi. Me to WordPress, poté den periorízeste se éna prokathorisméno sýnolo leitourgión. boreíte na prosarmózeste synechós kai na anaptýsseste.

I prósvasi sti Voítheia tou WordPress eínai ámesa diathésimi

Dedoménis tis evreías dimotikótitas tou WordPress, i évresi voítheias ótan antimetopízete provlímata eínai volikí. Ypárchei plithóra póron, symperilamvanoménon istologíon, seminaríon, fóroum, omádon Facebook kai diathésimon programmatistón —tóso doreán óso kai epí pliromí— stous opoíous boreíte na apefthyntheíte gia ypostírixi.

Chreiázeste peraitéro peistiká?

Eán exakoloutheíte na échete amfivolíes schetiká me to óti to WordPress eínai i véltisti epilogí gia tin kataskeví enós istótopou, emvathýnete se aftín tin anártisi gia mia olokliroméni exerévnisi ton déka koryfaíon lógon gia na chrisimopoiísete to WordPress.

Symperasmatiká, ti eínai to WordPress?

To WordPress xechorízei os to pio dimofilés kai apotelesmatikó méso kataskevís istótopou gia polloús lógous. Eíte dimiourgeíte éna blog eíte éna katástima ilektronikoú emporíou, to WordPress prosférei mia exairetikí lýsi.

Eínai simantikó na simeiotheí óti to WordPress.org kai to WordPress.com pou filoxenoúntai apó mónoi tous diaféroun. Stis perissóteres periptóseis, synistátai i epilogí tou WordPress.org pou filoxeneítai apó mónos tou, paréchontas perissóteri idioktisía kai prósvasi se ólo to fásma ton pleonektimáton entós tis koinótitas tou WordPress.

Pós tha axiopoiísete ti dýnami tou WordPress? Anypomonoúme na doúme to taxídi sas na xetylígetai!

Leave a Comment