5 Συνήθη προβλήματα εκτυπωτή και πώς να τα διορθώσετε

Λίγα πράγματα είναι πιο εκνευριστικά από το να χρειαστεί να εκτυπώσετε επειγόντως, μόνο για να βρείτε τον εκτυπωτή σας μη συνεργάσιμο και απρόθυμο να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση για τη συμπεριφορά του. Το να αντιμετωπίζεις γραμμές με ραβδώσεις ή ξεθωριασμένο κείμενο είναι ένα πράγμα, αλλά το να συναντάς έναν εκτυπωτή που φαινομενικά αγνοεί την ύπαρξή σου είναι ένα άλλο επίπεδο απογοήτευσης. Είτε αντιμετωπίζετε περίπλοκα μηνύματα σφάλματος είτε αντιμετωπίζετε την αθόρυβη επεξεργασία από τον εκτυπωτή σας, το να έχετε ένα σημείο εκκίνησης για την αντιμετώπιση προβλημάτων μπορεί να μετριάσει κάπως την επιδείνωση.

Τα συγκεκριμένα βήματα για την επίλυση προβλημάτων ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με το μοντέλο του εκτυπωτή σας, αλλά εξοικειώνοντας τον εαυτό σας με κοινά προβλήματα, μπορείτε να αναζητήσετε αποτελεσματικά προσαρμοσμένες λύσεις. Οι κατασκευαστές συνήθως προσφέρουν διαδικτυακούς πόρους για να σας καθοδηγήσουν σε δύσκολα ζητήματα εκτυπωτή και έχουμε συγκεντρώσει μερικές βασικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε!  μπορείτε επίσης να ελέγξετε Καλύτερος εκτυπωτής για χρήση στο σπίτι και στο γραφείο 2024

1. Σφάλμα εμπλοκής χαρτιού

Εάν ο εκτυπωτής σας σηματοδοτεί εμπλοκή χαρτιού, μπορεί να υπάρχουν δύο λόγοι πίσω από αυτό. Πρώτα και κύρια, βεβαιωθείτε ότι το χαρτί στο δίσκο είναι σωστά ευθυγραμμισμένο. Ακόμη και μια ελαφριά εσφαλμένη ευθυγράμμιση μπορεί να οδηγήσει σε εμπλοκή. Συνήθως, η αφαίρεση του χαρτιού από τη μονάδα και η επανατοποθέτησή του σύμφωνα με τα στοιχεία τροφοδοσίας θα πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα. Είναι σημαντικό να τηρείτε τη συνιστώμενη χωρητικότητα χαρτιού που καθορίζεται στον οδηγό χρήσης του εκτυπωτή σας, καθώς ένας υπερφορτωμένος δίσκος χαρτιού μπορεί να προκαλέσει μια ψευδή προειδοποίηση εμπλοκής χαρτιού. Επιπλέον, επιβεβαιώστε ότι η ρύθμιση τύπου χαρτιού ή μέσου εκτύπωσης στο μενού του εκτυπωτή ταιριάζει με τις απαιτήσεις της τρέχουσας εργασίας εκτύπωσης, καθώς οι αποκλίσεις μπορεί να προκαλέσουν εμπλοκές, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε παχύτερο χαρτί, όπως χαρτί ή φωτογραφικό χαρτί.

Οι κύλινδροι συλλογής, που είναι υπεύθυνοι για τη σύλληψη του χαρτιού από το δίσκο και την τροφοδοσία του στον εκτυπωτή, μπορούν επίσης να συμβάλουν σε εμπλοκές με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να απαιτούν αντικατάσταση.

Εάν ο εκτυπωτής σας επιμένει σε εμπλοκή χαρτιού που δεν είναι αληθινή, μπορεί να υπάρχει κάποιο υποκείμενο μηχανικό πρόβλημα. Αντί να καταφεύγετε σε απογοήτευση, εξετάστε το ενδεχόμενο να υπάρχουν υπολείμματα από προηγούμενες πραγματικές εμπλοκές χαρτιού. Ο Neal Poole διαπίστωσε ότι τα υπολείμματα τεμαχισμένου χαρτιού μεταξύ των γραναζιών, ειδικά αυτά που σχετίζονται με την πίσω μονάδα διπλής όψης, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εκτυπωτή. Ακολουθεί μια γενική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας το HP® OfficeJet® L7680 ως παράδειγμα:

  1. Αφαιρέστε το πίσω εξάρτημα διπλής όψης και ελέγξτε εάν οι κύλινδροι κινούνται ελεύθερα.
  2. Γεφυρώστε δύο ορειχάλκινα σημεία επαφής με ένα συνδετήρα για να μιμηθείτε την παρουσία του μηχανήματος εκτύπωσης διπλής όψης.
  3. Πατήστε OK στον πίνακα ελέγχου.
  4. Εξετάστε τα λευκά πλαστικά γρανάζια στην αριστερή πλευρά για ομαλή κίνηση. καθαρίστε τυχόν θραύσματα χαρτιού εάν χρειάζεται.
  5. Περιστρέψτε τον πιο απομακρυσμένο ελαστικό κύλινδρο για να ελέγξετε για θραύσματα χαρτιού στα δόντια του γραναζιού.
  6. Μόλις οι κύλινδροι και τα γρανάζια κινηθούν ελεύθερα, αφαιρέστε τον συνδετήρα και επανασυναρμολογήστε.
  7. Αποσυνδέστε τον εκτυπωτή για να επαναφέρετε τους αισθητήρες εάν η ειδοποίηση εμπλοκής χαρτιού παραμένει μετά τον καθαρισμό.

 

2.Σφάλμα προγράμματος οδήγησης

Το υλικό μπορεί να μην είναι πάντα ο ένοχος. Το πρόγραμμα οδήγησης του εκτυπωτή σας λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ του υπολογιστή και του εκτυπωτή σας. Παρόμοια με άλλο λογισμικό, τα προγράμματα οδήγησης μπορεί να είναι ξεπερασμένα ή να χάσουν τη συμβατότητά τους με το λειτουργικό σας σύστημα μετά από μια ενημέρωση. Εάν ο εκτυπωτής σας δεν ανταποκρίνεται σε βασικές εντολές ή αντιμετωπίζει συχνά σφάλματα, η ενημέρωση του προγράμματος οδήγησης θα μπορούσε να επιλύσει γρήγορα το πρόβλημα. Μια άλλη πιθανότητα είναι η εγκατάσταση ενός εσφαλμένου προγράμματος οδήγησης στον υπολογιστή σας για τον εκτυπωτή σας. Η απεγκατάσταση του υπάρχοντος προγράμματος οδήγησης και η αντικατάστασή του με μια ενημερωμένη έκδοση συχνά αποκαθιστά την επικοινωνία μεταξύ του εκτυπωτή και του επιτραπέζιου υπολογιστή σας. Για να εντοπίσετε μια ενημερωμένη έκδοση του προγράμματος οδήγησης του εκτυπωτή σας, επισκεφτείτε τη σελίδα υποστήριξης του κατασκευαστή του εκτυπωτή σας, εισαγάγετε τον αριθμό μοντέλου του εκτυπωτή σας και ακολουθήστε τα βήματα που παρέχονται για να πραγματοποιήσετε λήψη της πιο πρόσφατης έκδοσης. Παρακάτω έχουμε συμπεριλάβει συνδέσμους προς τις σελίδες υποστήριξης των πιο δημοφιλών εμπορικών σημάτων εκτυπωτών!

 

3.Σφάλμα φόρτωσης ουράς

Μετά την ολοκλήρωση μιας εργασίας εκτύπωσης, η ουρά έχει σχεδιαστεί για να καθαρίζεται αυτόματα, αλλά αυτό δεν ξεδιπλώνεται πάντα ομαλά, ιδιαίτερα όταν οι εκτυπώσεις παρουσιάζουν καθυστερήσεις ή διακοπές λόγω προβλημάτων σύνδεσης δεδομένων. Μια συμφορημένη ουρά μπορεί να ακινητοποιήσει το πρόγραμμα οδήγησης του εκτυπωτή σας, ειδικά εάν γίνονται πολλές προσπάθειες εκτύπωσης διαδοχικά, επιδεινώνοντας την υπερφόρτωση της ουράς.

Περιστασιακά, ο ίδιος ο εκτυπωτής μπορεί να μην είναι η βασική αιτία προβλημάτων της εργασίας εκτύπωσης. Μια κολλημένη εργασία εκτύπωσης μπορεί να φράξει την ουρά, εμποδίζοντας νέες εργασίες να φτάσουν στον εκτυπωτή και απλώς κάνοντας κλικ στην επιλογή διαγραφή συχνά δεν την εξαλείφει. Λοιπόν, πώς μπορείτε να καθαρίσετε την ουρά και να επαναφέρετε τη λειτουργία εκτύπωσης; Εδώ είναι ένας οδηγός βήμα προς βήμα:

Σημείωση: Τα παρακάτω βήματα αφορούν ειδικά τους εκτυπωτές HP που έχουν συνδυαστεί με Windows, αλλά οι γενικές αρχές ισχύουν για διάφορα μοντέλα και μάρκες εκτυπωτών.

1. Απενεργοποιήστε πλήρως τον εκτυπωτή σας και αποσυνδέστε τον από την πηγή ρεύματος.

2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποθηκεύσει το έγγραφο που σκοπεύετε να εκτυπώσετε στην επιθυμητή μορφή, καθώς η εκκαθάριση της ουράς θα διαγράψει τις μη αποθηκευμένες εργασίες εκτύπωσης.
3. Ανοίξτε τις Υπηρεσίες των Windows αναζητώντας “Υπηρεσίες” στη γραμμή εργαλείων αναζήτησης ή πατώντας το κουμπί των Windows στο πληκτρολόγιό σας.
4. Στη λίστα των Υπηρεσιών, εντοπίστε το “Print Spooler”. Κάντε δεξί κλικ στο “Print Spooler” και επιλέξτε “STOP” για να σταματήσετε τυχόν κολλημένες εργασίες εκτύπωσης στην ουρά.5. After stopping print jobs with the spooler, use Windows Explorer to navigate to C:\Windows\System32\Spool\PRINTERS.
6. Διαγράψτε όλα τα υπάρχοντα αρχεία στην ουρά και τερματίστε τη λειτουργία του υπολογιστή σας από τα Windows.
7. Ενεργοποιήστε τον εκτυπωτή σας χρησιμοποιώντας το κουμπί λειτουργίας και, στη συνέχεια, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας.
8. Επανεκκινήστε την υπηρεσία ουράς εκτύπωσης.
9. Προσπαθήστε να εκτυπώσετε το έγγραφό σας. Αν πετύχετε, τελειώσατε!

Εάν η ουρά εκτύπωσης γεμίσει και παγώσει ξανά, έχετε εναλλακτικές επιλογές. Η HP παρέχει ένα δωρεάν λογισμικό που ονομάζεται HP Print and Scan Doctor, το οποίο μπορεί να ληφθεί για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων εκτυπωτή. Εάν τα προβλήματα στην ουρά εξακολουθούν να υφίστανται, σκεφτείτε να απεγκαταστήσετε και να ενημερώσετε το πρόγραμμα οδήγησης του εκτυπωτή σας, καθώς ένα παλιό ή κατεστραμμένο πρόγραμμα οδήγησης μπορεί να εμποδίσει την επεξεργασία της εκτύπωσης.

4.Βουλωμένη κεφαλή εκτύπωσης

Εάν ο εκτυπωτής σας δεν χρησιμοποιείται συχνά, το μελάνι στην κεφαλή εκτύπωσης μπορεί να στεγνώσει με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε φράξιμο. Όταν παρατηρείτε γραμμές, ραβδώσεις ή ανομοιόμορφες εκτυπώσεις με ελαφρύτερα τμήματα στα έγγραφά σας, είναι σημάδι ότι ήρθε η ώρα να καθαρίσετε την κεφαλή εκτύπωσης.

Μια βουλωμένη κεφαλή εκτύπωσης μπορεί να προκαλέσει το σήμα αλλαγής δοχείου στον εκτυπωτή σας ή να εμποδίσει το μελάνι να φτάσει σωστά στο χαρτί. Αν και το ξεφράξιμο της κεφαλής εκτύπωσης μπορεί να είναι μια ακατάστατη και χρονοβόρα εργασία, η τακτική συντήρηση για την αποφυγή τέτοιων βουλωμάτων είναι μια απλή διαδικασία. Μια μέθοδος που χρησιμοποιείται συνήθως για την αντιμετώπιση μιας βουλωμένης κεφαλής εκτύπωσης είναι η μέθοδος χαρτοπετσέτας:

5.Μέθοδος χαρτοπετσέτας

Εάν ο εκτυπωτής σας χρησιμοποιεί μόνο δύο δοχεία, μαύρο και τρίχρωμο, σημαίνει ότι τα δοχεία μελάνης διαθέτουν ενσωματωμένη κεφαλή εκτύπωσης.

Η μέθοδος χαρτοπετσέτας εφαρμόζεται αποκλειστικά σε εκτυπωτές που χρησιμοποιούν δοχεία μελάνης με ενσωματωμένη κεφαλή εκτύπωσης. Στα αξιοσημείωτα δοχεία μελάνης που είναι συμβατά με αυτήν τη μέθοδο περιλαμβάνονται τα HP 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67 και Canon PG243, CL-244, PG-245, PG-245XL, CL-246, 246XL, PG-260 -261XL.

Ακολουθούν τα βήματα για τη μέθοδο χαρτοπετσέτας:

1. Ετοιμάστε μια υγρή χαρτοπετσέτα και μια στεγνή χαρτοπετσέτα.

Ακολουθούν τα βήματα για τη μέθοδο χαρτοπετσέτας:

1. Ετοιμάστε μια υγρή χαρτοπετσέτα και μια στεγνή χαρτοπετσέτα.

2. Πάρτε τη ζεστή, υγρή χαρτοπετσέτα και σκουπίστε την κασέτα με την πλευρά της κεφαλής εκτύπωσης στραμμένη προς τα κάτω στην πετσέτα. Η κεφαλή εκτύπωσης είναι συνήθως μια χρυσή ή χάλκινη λωρίδα που βρίσκεται στο άκρο του δοχείου όπου διανέμεται το μελάνι.

3. Χτυπήστε το δοχείο μερικές φορές προς τα κάτω και σύρετέ το πάνω στη χαρτοπετσέτα, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία μέχρι να παρατηρήσετε συμπαγείς γραμμές μελανιού στην πετσέτα. Για τρίχρωμα φυσίγγια, επαναλάβετε μέχρι να δείτε και τα τρία χρώματα στην χαρτοπετσέτα.

Υπενθύμιση: Διαφοροποιήστε την κεφαλή εκτύπωσης από τις χρυσές και χάλκινες επαφές ή κουκκίδες για να αποφύγετε τη σύγχυση. Εάν δεν υπάρχει μελάνι στη χαρτοπετσέτα, μπορεί να σκουπίζετε το λάθος μέρος της κασέτας.

4. Μόλις δείτε καθαρά μελάνι στη βρεγμένη χαρτοπετσέτα, πιέστε την κασέτα πάνω στη στεγνή χαρτοπετσέτα για 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό. Αυτό το βήμα βοηθά στην απομάκρυνση τυχόν αποξηραμένου μελανιού που μπορεί να εμποδίζει την ποιοτική εκτύπωση.

5. Αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία, τοποθετήστε ξανά την κασέτα στο μηχάνημα και εκτελέστε μια δοκιμαστική εκτύπωση.

Αυτή η μέθοδος συχνά αποδεικνύεται αποτελεσματική. Εάν όχι, μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία. Εάν μια δεύτερη προσπάθεια δεν αποφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα, εξετάστε το ενδεχόμενο να προχωρήσετε στην επόμενη συμβουλή: καθαρισμός κεφαλής εκτύπωσης!

Leave a Comment